Šećer Demerara

Prosečne nutritivne vrednosti proizvoda u 100 g
Energetska vrednost 1648 kJ/390 kcal
Masti 5 g
     Od toga zasićene masne kiseline 0,8 g
Ugljeni hidrati 73,2 g
     Od toga šećeri 1,2 g
Belančevine 8,2 g
So 0,18 g
KUPI OVAJ PROIZVOD

GOLD PANON GRAIN DEMERARA SMEĐI ŠEĆER
Demerara smeđi šećer je proizveden tradicionalnom metodom kristalizacije soka šećerne trske prirodnim procesom bez upotrebe hemikalija i aditiva.

Razlika između belog i smeđeg šećera
Ono što smeđem šećeru daje prednost i zašto je bolji, kvalitetniji i zdraviji je: bogatstvo vitaminima i mineralima, a posebno poliferolom koji podiže antioksidativni status smeđeg šećera u poređenju sa belim šećerom. U laboratorijskim analizama dokazano je da smeđi šećer poseduje pedeset prirodnih spojeva kojih nema u belom šećeru. Osim toga smeđi šećer ima puniju aromu i čist ukus. Takođe, prednost konzumiranja smeđeg šećera jeste da on ne izaziva kiselu sredinu u organizmu, koja je glavni uzročnik gojaznosti, a pre svega inicijator i mnogih bolesti.
Činjenica je, takođe, da se za beli šećer dobijen iz šećerne repe u postupku rafinacije uključuje čitav niz hemijskih obrada, tretira se od sumpor-dioksida, preko fosforne kiseline, kalcijum hidroksida, da bi na kraju dobili bele kristale šećera. Ovim hemijskim procesom gube se kompletno svi korisni mikronutrijenti koji smeđem šećeru daju prednost u kvalitetu i uticaju na zdravlje.
Danas nažalost, postoje obojeni beli šećeri, koji izgledaju isto kao i smeđi. To je najčešći razlog zašto su ljudi skeptični u odnosu na smeđi šećer, smatrajući da su svi smeđi šećeri varka. Prvo što treba znati da postoje smeđi šećer iz trske i smeđi šećer iz repe. U čemu je razlika? Šećer od šećerne trske sadrži mnoštvo minerala i vitamina kojih nema u šećernoj repi i zato je nutritivno višestruko kvalitetniji.
Velika razlika je, takođe, u samom procesu proizvodnje tako što se preradom šećerne repe, nakon rafinisanja, dodaje melasa, dok je kod šećerne trske melasa jednostavno u trsci koja se ispušta u samom procesu koji nije rafinisan.
To je jedan od najčešćih razloga zašto potrošači dolaze u zabunu i zabludu, jer smeđi šećer od repe izgleda kao delimično obojen, prošaran.